A nemesfémekről

Ezzel a rövid ismeretterjesztéssel közelebb szeretnénk hozni az öngondoskodást és a befektetések világát azok számára, akik eddig csak érdeklődtek iránta.

1. Alapfogalmak

Mi számít befektetési nemesfémnek?

A befektetési nemesfémek érme vagy tömb formájában kerülnek forgalomba. A kisebb tömböket lapnak vagy lapkának, a nagyobb tömböket rúdnak is nevezik.

Befektetési nemesfémeknek azokat a (jellemzően, de nem kizárólagosan arany és ezüst) nemesfém érméket és tömböket hívjuk, melynek árát döntően a nemesfémtartalma és nem maga a tömb vagy érme ritkasága határozza meg. Ezek általában a modern „négy kilences” tisztaságú arany- és ezüstérmék, tömbök. Ide tartoznak még a valamikori forgalmi érmék közül a nagy darabszámban kibocsátott érmék is, vagyis amelyek értékére szintén nincs hatással a ritkaságuk. Ilyenek az aranyból vert francia, svájci és belga 20 frankosok, olasz 20 lírások, magyar és osztrák 10 és 20 koronások egy része, de pl az ezüst Mária Terézia SF tallér (1780) is. A történelmi aranyérmék tisztasága 986 ezrelék (98,6%), 917 ezrelék (91,7%) vagy 900 ezrelék (90%) is lehet.

Népszerűek a befektetők körében a történelmi (osztrák és magyar) érmék egyes utánveretei, melyeket az eredeti 986 ezrelék (23 karátos arany) tisztaságban és címlettől függően 1892-es, 1908-as vagy 1915-ös évszámmal vernek.

A befektetés nemesfémek közé tartozik a platina és a palládium is.

A nemesfémek tisztasága

A mai befektetési aranyak és ezüstök többsége „négy kilences” tisztaságú. Mit is jelent ez? A négy kilences tisztaság azt jelenti, hogy az érme vagy tömb mindössze 1 tízezrednyi szennyezőanyagot tartalmazhat a nemesfémen kívül. Ez megfelel 99,99%-nyi tiszta aranynak vagy ezüstnek. Létezik ettől némileg eltérő, 999 ezrelék, azaz 99,9% tisztaságú aranyból vert érme is, pl. a kínai Panda érme, vagy a 916,7 ezrelékes tisztaságú Krugerrand.

A történelmi aranyérmék tisztasága 986 ezrelék (98,6%) azaz 23 karát, 917 ezrelék (91,7%) vagy 900 (90%) is lehet.

Ezüstnél beszélhetünk 925 ezrelék (Sterling ezüst) a 900 ezrelék, 835 ezrelék és a 800 ezrelék tisztaságról is, de az csupán az ékszereknél. A befektetési ezüstök esetében a „négy kilences” tisztaság használatos.

Mértékegységek

Az érmék általában uncia, az uncia tört része vagy az uncia többszörösének megfelelő súlyban kerülnek forgalomba. Léteznek ettől eltérő kivételek is, mint 100 grammos vagy kilós érmék is.

Egy uncia (angolul: ounce, rövidítése: oz) 31,103 gramm. Ez alatt az adott arany vagy ezüst érme vagy tömb színsúlyát értjük. Néhány unciás aranyérmét a színarany mellett egyéb anyaggal (réz, ezüst) is ötvöznek, ilyenkor az érme bruttó súlya meghaladja az egy unciát, azonban a színaranytartalma továbbra is 31,103 gramm lesz. Az ezüst termékeknél egyéb ötvözőanyagot nem használnak.

A tömbök az 1 grammtól a több kilóig terjedő tartományban kaphatók.

Árfolyam

A nemesfémek árfolyamát a nemesfém tőzsdén jegyzik. Az árfolyam alakulását számos gazdasági, politikai folyamat befolyásolja, ezek összessége hajtja fel vagy töri le a nemesfémek árát. Itt is beszélünk eladási-, vételi, valamint középárfolyamról. Az aktuális árfolyamok megtekinthetők weboldalunkon.

2. Miért érdemes nemesfémbe fektetni?

Ahogy korábban már szó volt róla, a nemesfémek az emberiség hű társai a történelmi korok kezdete óta és ez a jövőben sem fog, nem tud megváltozni. Az ipar is óriási és növekvő mértékben használja fel ezeket a fémeket. Ebben a folyamatban rövid távú megtorpanás egy recessziós időszakban ugyan várható, de megállás és a trend megfordulása gyakorlatilag kizárt. Vagyis ez a befektetési forma időtálló.


A befektetési nemesfémek piacán a Föld népességének és a vagyonosabb rétegek növekedésével egyre élénkebb forgalom tapasztalható, ami szintén a nemesfémek árának emelkedéséhez vezet.

A nemesfémbe fektetők céljai eltérőek lehetnek: biztonságban tudni a pénzem, megtakarítást és hozamot képezni magamnak idős koromra, vagy éppen a gyermekem, vagy unokám jövőjét megalapozni – mindegyik elismerésre méltó cél. A legrosszabb befektetés az, amibe sosem vágtunk bele.

Alapvetően úgy szoktunk gondolni az nemesfémek árfekvésére, hogy emelkedik/csökken az áruk egy devizához képest. De vajon nem fordítva állunk? Vajon nem állandó-e a nemesfém értéke és nem a deviza értéke erősödik/gyengül hozzá képest? Nézzünk meg a kérdést egy példán keresztül!

 

1 uncia arany ára 1946-ban: 34,71 dollár

1 uncia arany ára 2022 szeptemberében: 1 485,9 dollár

A dollár elveszítette eredeti értékének 97,66%-át!

De ne menjünk ennyire messzire az időben! A dollár aranyhoz viszonyított értékvesztése 2000 (279,29 dollár/uncia) és 2021 (1798,89 dollár/uncia) között 84,47 %-os!

 

1 kg arany ára 1946-ban: 13 210 Ft

1 kg arany ára 2022 szeptemberében: 22 367 206 Ft

Vagyis a forint elveszítette eredeti értékének 99.94%-át!

 

A nemesfémek rendkívül biztonságos, alacsony kockázatú befektetési formát jelentenek. Hangsúlyos, hogy hosszú távú befektetésként érdemes rájuk gondolni. Akik hirtelen szeretnének magas hasznot realizálni, azok számára részvénypiacokat tudjuk ajánlani, annak magas kockázatával egyetemben.

A biztonság mellett további előny, hogy nem igényel különösebb hozzáértést, sem időráfordítást, amennyiben célszerű módon hosszú távú befektetésként kezeljük a nemesfémbe fektetett megtakarításainkat. Más befektetési formák, így a részvények és a kriptodeviza nagy hozzáértést és sok időt, vagy hozzáértést és nagy összegű befektetést (pl. ingatlanok) igényelnek. Ezzel szemben nemesfémekbe már kisebb összeggel, gyakorlatilag időráfordítás nélkül és komoly befektetési ismeretek nélkül is invesztálhatunk.

3. Nemesfém-befektetési stratégiák

A kiváró stratégia

Az egyik lehetőség, hogy valaki összegyújt egy pénzmennyiséget és eldönti, hogy nemesfémbe fekteti. Megpróbálja a befektetni szánt pénzét a lehető legjobb árfolyamon, egyszerre nemesfémre váltani. Ez a kiváró stratégia. Elkezdi figyelni az árfolyamokat, és látja, hogy ezek napról napra változhatnak. Mikor érdemes vásárolni? Ma jónak tűnik az árfolyam, vegyek ma? Lehet, hogy holnap még olcsóbb lesz? Lehet. Ahogy az ellenkezője is.

Az időzített vásárlásnak két jól elkülöníthető időszakát tartjuk számon. Az egyik pontosan az évfordulóra esik (december 30-tól január 3-ig), a másik pedig a nyár közepén, június végétől nagyjából augusztus elejéig tart.

Az első oka, hogy a kínai újévet februárban tartják, ezt előzi meg egy bevásárlás láz, ami az év elején kezdődik.

A második időszak a nyári pangásra esik, ez pedig általában csökkenti az arany árát, ami aztán általában az őszi, indiai ünnepekre készülődő indiai kereskedők bevásárlásai miatt emelkedik ismét.

Mivel ez a fajta szezonalitás ismert, ezért az ekkorra időzített vásárlások kiegyenlítik ezeket a hullámvölgyeket az arany árában. Másfelől ez a szezonalitás egyáltalán nem vehető biztosra. Az utóbbi évek eseményeinek (járvány, háború) hatásai nincsenek tekintettel az évszakokra.

A rendszeres befektetés

A másik elterjedt stratégia a rendszeres befektetés, és mindenkinek ezt tudjuk jó szívvel ajánlani. Egyrészt minden befektetésnél tanácsos a rendszerességre törekedni, másfelől a nemesfémek árfolyamának rövid időszakokon belüli hektikussága miatt így tudjuk a legkisebb árfolyamkockázatnak kitenni magunkat. A bölcs befektető kiszámolja és elhatározza, hogy mekkora az az összeg, amit tetszőleges időközönként (pl havonta, negyedévente stb) rendszeresen nemesfémbe tudna és szeretne fektetni. Amikor pedig ez az időszak eljön, az aktuális árfolyamtól függetlenül megvásárolja azt a mennyiségű nemesfémet, amennyi az erre a célra elkülönített összegből kitelik. Ez az adott árfolyam függvényében hol több, hol kevesebb lesz, de pont ezzel a megoldással lehetséges az árfolyamgörbét többé-kevésbé ellapítani.


Érdekel további hasznos infomáció?